Nieuwe ketel voor stoomsleepboot Noordzee

Muller 100 years young!
18/05/2018
First commercial voyage by remote-controlled tug
21/05/2018

Met behulp van een grote mobiele telescoopkraan is op dinsdag 15 mei de nieuwe stoomketel in het ketelruim van de monumentale, zeegaande sleepboot Noordzee geïnstalleerd. De hijsklus is geklaard langs de reparatiekade van Damen Shipyards Den Helder. Hiermee is wederom een mijlpaal bereikt in de complete restauratie van deze stoomsleepboot uit 1922.

Omdat eerder dit jaar al de oude, afgekeurde stoomketel uit het ketelruim was getakeld, werd de Noordzee eerst van binnen en later op de helling van de werf ook van buiten flink onder handen genomen. En zo kon de stoomsleper op 4 mei bijna als nieuw weer te water. In de tussentijd was de nieuwe ketel bij de firma CAL Trading in Nieuwkoop opgeknapt, aangepast, getest en geïsoleerd en werden de bijbehorende appendages geïnspecteerd en waar nodig gerepareerd. Deze ketel was veilig gesteld toen de stoombok Ajax onlangs werd gesloopt.

Nadat de nieuwe stoomketel op maandag 14 mei vanuit Nieuwkoop op de werf was gearriveerd, werd deze de dag daarop met behulp van een grote mobiele telescoopkraan voorzichtig in het ketelruim geïnstalleerd. Toen ook de tijdelijk verwijderde schoorsteen en het sleepgerei waren teruggeplaatst, kreeg de sleepboot haar vertrouwde uiterlijk weer terug. In de komende maanden moet nog het nodige leidingwerk worden uitgevoerd om de ketel op de stoommachine en de andere hulpwerktuigen te kunnen aansluiten. Dit werk gebeurt langs de afbouwkade van Museumhaven Willemsoord in Den Helder, de thuishaven van de stoomsleper.

“Naar verwachting is de Noordzee nog voor het einde van dit jaar weer volledig operationeel”, zegt bestuurslid Paul Schaap van de Stichting Stoomsleepboot Noordzee. “De restauratie van de Noordzee is mogelijk dankzij de tomeloze inzet van een grote groep vrijwilligers en met financiële steun van het Waddenfonds, de Provincie Noord-Holland en diverse andere partijen. Overigens is nog een flink bedrag nodig om de komende maanden de puntjes op de i te kunnen zetten. Maar de Noordzee heeft in ieder geval weer haar kloppend hart terug.”

Voor nadere informatie:

Stichting Stoomsleepboot Noordzee

Paul Schaap

Tel: 0223-531800