Alphatron Marine zet vintage sleepboot in voor maritieme training medewerkers

PIRIOU will soon deliver 16m tug for Société Coopérative des Lamaneurs of Brest and Roscoff harbours
09/09/2021
Sea Machines Embarks on World’s First Autonomous, Remotely Commanded Voyage by an Ocean Tugboat
15/09/2021

JRC/Alphatron Marine is een bedrijf dat zeer actief is op het gebied van ontwikkeling, fabricage, levering, installatie en service van een groot pakket navigatie en communicatie apparatuur op schepen. Het bedrijf is in 1991 opgericht door ervaren scheepvaart mensen die weten wat de klant wil en wat de wereld waarin zij opereren bezig houdt. Door de afnemende hoeveelheid mensen die gevaren hebben en/of een behoorlijke kennis van de bedrijfstak hebben, ontstaat er een leemte welke moeilijk kan worden opgevuld.
Voor het invullen van vacatures moet inmiddels veelal worden geput uit kandidaten die weinig kennis van de scheepvaart en haar facetten hebben.

Met het aanwenden van de sleepboot Steenbank gaat Alphatron Marine als eerste bedrijf in de sector starten met het geven van zgn. ‘Mariniser trainingen’ voor medewerkers. Naast een stukje bedrijfshistorie zal training worden gegeven in maritieme begrippen, typische gewoonten, benamingen, maar ook een stukje bewustwording van hetgeen er allemaal bij komt kijken in de Rotterdamse haven en daarbuiten. De maritieme wereld is een aparte wereld die je aantrekt of niet en juist door er in de praktijk kennis mee te maken hoopt JRC/Alphatron Marine de aantrekkingskracht van onze bedrijfstak te vergroten.

De voormalige kust/haven sleepboot Steenbank is eind jaren 50 samen met het zusterschip Schouwenbank door L. Smit en co. in opdracht gegeven bij bouwwerf Bodewes in Millingen aan de Rijn om de steeds groter wordende schepen te assisteren in de toen nieuwe Europoort. Met een diesel elektrische voortstuwing en een vermogen van 1250pk en 13 ton trekkracht waren deze slepers groot en sterk voor die tijd.

Nadat de Steenbank jaren voor de Nieuwe Rotterdamse Sleepdienst (NRS) en de Belgische Marine had gevaren werd het schip in 2015 voor de sloop verkocht. Een groep enthousiaste mensen met een grote passie voor sleepboten kochten het schip en renoveerden haar met behulp van grotendeels vrijwilligers vanuit de sleepboothaven van Maassluis.

Inmiddels is het schip opnieuw ondergebracht bij een NRS, maar nu de Nostalgische Rotterdamse Slepers BV, een BV zonder winstoogmerk waarbij alle opbrengsten zullen worden aangewend voor het in stand houden van het schip.

Ook voor andere geïnteresseerde bedrijven die met tekort aan kennis worden geconfronteerd zijn er mogelijkheden met de Steenbank. Het inzetten van een eigen trainer of één van de vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Steenbank.NRS@gmail.com
Foto: Ernst Lohmann